Znanstveni kabaret 2020 (SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, Cankarjev dom, sezona 2019/20)



kaj je mislil jamski človek
ko je dlan naslonil v glino
prvič zanetil svoj večni ogenj
in stopil v lastno zgodovino

dvignil je kamen meč zastavo
stopil na vrh dosegel dno
objel je revščino in slavo
in se potem prijel za glavo
(Tomaž Pengov: Pomisli)

Na fotografiji: Timon Šturbej, Matej Zemljič, Benjamin Krnetić, Nika Korenjak, Matej Puc in Iva Babić
(Foto: Toni Soprano Meneglejte)

Kaj je dobra, odlična predstava? Zame tista, ki ti še dolgo ne gre iz glave, ki te sili k razmišljanju, katere prizori se ti večkrat ponavljajo v glavi, ob tem pa te silijo k premišljevanju, ki iz tebe izvablja številna čustva. Pa seveda tudi tista, pri kateri se ob gledanju ne presedaš stalno na svojem stolu, ne gledaš na uro, ker te dobesedno posrka vase. In tak uvod je zagotovo najprimernejši za najnovejšo koprodukcijo ljubljanskega Cankarjevega doma, SNG Drama Ljubljana in Mestnega gledališča ljubljanskega. Znanstveni kabaret, kot so ga poimenovali, 2020, ki je nastal po motivih besedil Yuvala Noaha Hararija, je vse to, vsaj zame.

Na fotografiji: Matej Zemljič, Marko Mandić, Jure Henigman, Mojca Funkl in Jette Ostan Vejrup
(Foto: Toni Soprano Meneglejte)

Dvakrat sem si ga ogledal in obakrat me je dobesedno posrkal vase. Skoraj 3 ure in pol me je držal čuječega, da sem pozorno spremljal vsak gib, vsako besedo, vsak zvok. Je kot morje, ki valovi, enkrat počasi, drugič hitro, enkrat je mirno, drugič razburkano (kar lahko dobesedno doživimo tudi v predstavi). Valovili smo skozi zgodovino v prihodnost, skozi različno paleto čustev, zablod, strahu, glasbe, žalosti, smeha, veselja. Komičnost in tragičnost se odlično prepletata. Ko se že počutimo, kot bi gledali komedijo, nas kmalu prizemlji in ob določenih trenutkih celo izvabi solze iz oči. Na splošno pa te ne pusti hladnega in te stalno sili k preizpraševanju, o sebi, o svetu, o človeku, o naših odnosih, o naših ravnanjih, o tem, kaj želiš biti - lutka današnjega sveta ali samostojna oseba, ki ima svoje cilje, ki ga ne vodi čredni nagon. Ko tole pišem, mi v mojih mislih švigajo prizori iz predstave, me preplavlja en tak zanimiv občutek, kurja polt, nasmešek imam na ustih, hkrati pa se mi v očeh nabirajo solze. To je odlična predstava. 

Na fotografiji: Jure Henigman in Matej Puc
(Foto: Toni Soprano Meneglejte)

Režiser Ivica Buljan je še enkrat dokazal, da je iz pravega testa, da na oder zna postaviti spektakel - in to takšnega, ki te ne pusti hladnega, pri katerem ne občuduješ samo njegovo veličino, posebnosti, megalomanskost, ampak iz tebe privleče najrazličnejša občutja, ki prebudi vse tvoje živčne končiče, da se odzivajo na tisoč in en način. Pa ne samo ob gledanju predstave, ampak tudi še dolgo po tem. In tu je igralska ekipa, ki je presenetila z vseh vidikov. Priznam, za nekatere, ki so stali na odru, si nisem predstavljal, da so lahko tako odlični, so me do sedaj pustili večkrat v dvomih - tokrat ne. Vsi so razred zase. In kot sem že večkrat zapisal, me vedno znova preseneča mlada garda slovenskih igralcev. Tudi v 2020. Nikogar ne bi izpostavljal, saj so, to lahko rečem, vsi po vrsti enako odlični. Nisem pristaš interakcije z gledalci, priznam, vendar v 2020 ta ni vsiljiva, je je v pravšnji meri in s pravim namenom, tako da ni moteča. In tudi jaz bi se šel igrico Kdo se boji črnega moža.

Na fotografiji: Timon Šturbej
(Foto: Toni Soprano Meneglejte)

Verjamem, da bo znanstveni kabaret 2020 imel še dolgo življenjsko dobo, da bodo komičnost in hkrati tragičnost predstave, ples, glasba, pesmi, petje, besede še dolgo polnili dvorano. 

Na fotografiji: Mojca Funkl, Jure Henigman, Jette Ostan Vejrup, Zvezdana Mlakar, Nina Ivanišin, Nika Korenjak, Benjamin Krnetić, Matej Zemljič, Iva Babić, Timon Šturbej, Marko Mandić in Matej Puc
(Foto: Toni Soprano Meneglejte)


daj pomisli koliko ljudi
se je ljubilo da si zdaj ti
koliko sanj je v času vzklilo
koliko dejanj se v nič izgubilo
(Tomaž Pengov: Pomisli)

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ivan Cankar: HLAPCI (SNG Drama Ljubljana, sezona 2017/18)