Rok Vilčnik rokgre: VEČJA OD VSEH (Prešernovo gledališče, sezona 2019/20)



"Pika, tebe nihče ne sme spremeniti. Ti si upanje ... Upanje, da se tudi odrasli lahko veselimo tega sveta in v njem igramo, iščemo lepoto v drugačnosti …" To je zagotovo citat, ki pove vse o predstavi Večja od vseh. Tudi Pika Nogavička je zrasla, tudi ona je šla čez mnoge probleme, ki se pojavijo v svetu odraslosti. In čeprav je bilo večkrat težko, je vse na koncu obrnila v optimizem. In tega današnjemu svetu, predvsem svetu odraslih, primanjkuje.

Na fotografiji: Vesna Slapar (Foto: Nada Žgank)
Odraščanje je osrednja tema drame, vključno z razočaranimi otroškimi sanjami, telesnimi spremembami, socialnimi obveznostmi in prvo ljubeznijo. Rok Vilčnik je vse skupaj zapakiral v odlično celoto, ki te preplavi z vsemi čustvi. Tako sem sočustvoval z odraslo Piko, so mi prišle solze v oči, sem se nasmehnil, pa tudi smejal. Tako dobro je avtor znal z besedami preplesti eno optimistično zgodbo o odraslosti, o Piki, ki jo verjetno vsi poznamo, ki pa se je sicer spremenila, saj je zrasla, vstopila je v svet odraslih, ni več otrok (kar je mislila, da bo za vedno). Kljub temu pa je ostala tista Pika, ki jo poznamo. Kljub vsem problemom, ki jih je prinesla odraslost, je ostala Pika, Pika Nogavička. In prav zato si je vredno ogledati predstavo in iz nje črpati tudi številne navdihe za naša življenja. Ostati optimist, na slabo gledati kot na eno izkušnjo več in vse skupaj obrniti na pozitivno stran.

Na fotografiji: Vesna Slapar (Foto: Nada Žgank)
In zakaj si je še vredno ogledati predstavo? Zagotovo zaradi fenomenalne Vesne Slapar. Zanjo je bil to velik izziv. Monodrama je v bistvu velik izziv za vsakega igralca. A vloga odrasle Pike je Vesni tako rekoč pisana na kožo, kot da je avtor pri pisanju teksta imel v mislih prav njo kot tisto, ki bo oživela njegovo odraslo Piko. Vesna gledalce dobesedno posrka v zgodbo, verjamemo ji, da je ona res ta Pika Nogavička, ki jo vsi poznamo. Njeno doživeto pripovedovanje, njena mimika, njen govor te poskrkajo in nikakor ni možnosti, da ji ne bi verjel. Na odru je suverena, deluje sproščeno, je ... Pika. In to je tisto, kar sem tudi sam pričakoval, da bom dobil. Njen nasmeh je nalezljiv, njena žalost tudi, njeno podajanje Pikine zgodbe je pristno. Kot da se je popolnoma našla v njej.

Na fotografiji: Vesna Slapar (Foto: Nada Žgank)
Večja od vseh je zagotovo še ena predstava Prešernovega gledališča Kranj, ki bo našla svoj prostor v slovenskem gledališkem svetu, ki bo gledalce privabljala v gledališče in ki nikogar ne bo pustila hladnega. In kot pravi Pika: "Iz katerega predela srca moraš črpati navdih, kaj storiti, če ti ga zmanjka? – Zaljubiš se.« In zaključi: »Pika bom. Vedno.«

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Znanstveni kabaret 2020 (SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, Cankarjev dom, sezona 2019/20)

Ivan Cankar: HLAPCI (SNG Drama Ljubljana, sezona 2017/18)