TITANIK - MUZIKAL Z VELIKO ZAČETNICO


V SNG Maribor so na oder postavili muzikal Titanik. ta je luč sveta ugledal tako rekoč vzporedno z istoimenskim filmom leta 1997. Pa nimata nič kaj veliko skupnega, razen zgodbe o nikoli pozabljenem potopu nepotopljive največje ladje v tistem času. No, skupno jima je tudi to, da sta oba pobrala najpomembnejše nagrade, vsak na svojem področju. Muzikal Titanik je sicer tudi zgodba o usodah potnikov, ki so za večno ostali na morju, ljubezenska zgodba, ki se za razliko od filma konča bolj srečno. Glasba je fenomenalna, besedilo odlično. V Mariboru so se odločili, da ga izvedejo v angleškem jeziku s slovenskimi in nemškimi nadnapisi. Pametna poteza - sploh, če bodo z njim veliko gostovali. In prav bi bilo, da bi se večkrat odpravili na pot.

Foto: Tiberiu Marta
Lahko rečem, da je "štimalo" vse. Scena, glasba, izvedba, igra, režija. Užival sem od prvih taktov do samega pompoznega zaključka, kar je za takšne velike muzikale značilno. In melodija ti ostane v ušesih še dolgo po tem (še ena značilnost - da se ena melodija tako rekoč prepleta skozi celotno zgodbo). Režiser Stanislav Moša je imel tokrat boljšo vizijo, kot denimo pri letošnji postavitvi muzikala Rent na odru MGL. Ne vem, kaj je botrovalo temu, saj se je v preteklosti že izkazal, da je prava oseba za režijo muzikala. Vsa pohvala gre tudi igralskemu ansamblu, ki je prepričal tako z glasovno kot igralsko izvedbo. Dobro so držali vzdušje in pritegnili pozornost občinstva. Angleščina pa je seveda, kot se spodobi, res angleščina in ne kakšna angleška spakedranščina.

Foto: Tiberiu Marta
Vsem ljubiteljem muzikala priporočam, da si ogledajo Titanik v Mariboru. verjamem, da vam ne bo žal. Kdor pa pač ni za muzikale, pa bo verjetno našel kaj, da bo lahko kritizaral. Sam sem ob tem ugotovil, da mi ni treba v London ali New York, da bi videl kakšno odlično izvedbo muzikalov. Zapeljem se do Maribora in vse to tudi dobi.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Znanstveni kabaret 2020 (SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, Cankarjev dom, sezona 2019/20)

Ivan Cankar: HLAPCI (SNG Drama Ljubljana, sezona 2017/18)