Darko Štante: POSLEDICE (slovenski film)


"Poslédice -ic ž mn. - celota vsega, kar je določeno s tem, iz česar izhaja"
To je definicija besede posledice. In film Posledice ji popolnoma sledi. Vse ima svoje posledice - družinski odnosi, slaba družba, odvisnost, naivnost, ljubezen. Film se dotakne številnih tem, ki so v sodobni družbi prevečkrat prezrte. Vse to pa pokaže na razumljiv, zanimiv in hkrati tudi poučen način. Ja, iz filma Posledice se lahko marsikaj naučimo - tako mladi kot tudi starejši. Čeprav imajo osrednjo vlogo v filmu mladi, pa lahko vsakdo odnese ob ogledu marsikaj. 
Foto: Slovenski filmski center

Pa začnimo z zgodbo. Andrej ima zaradi neprimernega in nasilnega vedenja težave s starši, šolo, socialno delavko, policijo in sodnico. Ko pristane v vzgojnem zavodu, si svoje mesto izbori v manjši tolpi fantov, ki jo vodi Žele. Skupaj se zapletajo v objestne avanture, zaznamovane z nasiljem, kriminalnimi dejanji, zabavami, drogami in alkoholom. Pod mladostniško objestnostjo pa Andrej skrbno varuje svojo skrivnost. Nova prijateljstva v njem prvič vzbudijo občutke varnosti in sprejetosti. Vendar ti ne trajajo dolgo, saj se po spletu okoliščin znajde pred težkimi odločitvami in spoznanji. 
Foto: Slovenski filmski center

Kdo zaznamuje Andreja in posledično tudi njegovo usodo? Najprej je tu družina in odnosi v njej. Odločna in gospodovalna mama in blag, neodločen oče. Vprašanje je, zakaj se Andrej zateka k alkoholu, drogam, nasilništvu... Vzrok zagotovo tiči v odtujenih družinskih odnosih, v nepogovarjanju znotraj družine. Andrej lepo izrazi vse to s stavkom, ki ga izreče svoji mami, ko želi po pobegu iz vzgojnega zavoda prespati doma, mama pa mu tega ne pusti in ga v bistvu odslovi in pusti samega: "Ti itak sam nase gledaš in te boli kurac zame." Grobe besede, ki pa gospodovlne in vsevede mame (vsaj tako misli sama) ne premaknejo.
Foto: Slovenski filmski center

Družba je tudi tista, ki močno zaznamuje Andreja. Želja po tem, da bi bil sprejet, spoštovan, pomemben nenazadnje, ga v vzgojnem zavodu privede v slabo družbo. Žele je tisti, ki ima nad njim močan vpliv, celo oblast. Andrej se tega ne zaveda oziroma si bolj noče priznati. On vidi pred sabo svoj cilj - biti sprejet. Večkrat se mu oglasi vest, a je ne posluša. Pri sebi ve, da njegova dejanja niso prava. A ta želja po sprejetosti mu to vest preglasi. Vse skupaj pa pripelje do grozne posledice, kar mu njegov "prijatelj" (izkoriščevalec) Žele da jasno vedeti z besedami: "Vse se plača."
Foto: Slovenski filmski center

In tukaj je ljubezen, zaljubljenost. Tudi ta je tista, ob kateri Andrej išče sprejetost. Istospolna ljubezen je v Sloveniji še vedno precej tabu tema. Film se spopada tudi s to problematiko. Andrej se išče in si verjetno sprva noče priznati, da ima rad moške. In tudi tu ga Žele dobro izkoristi. S tem si pribori njegovo zaupanje. Andreja zmede in ga tako rekoč izkoristi. Žele skratka najde Andrejeve šibke točke, ki jih izkoristi v svoj prid. In v bistvu ta ljubezen je tista usodna posledica.
Foto: Slovenski filmski center

Pri filmu Posledice je treba pohvaliti zanimivo zgodbo, ki gledalca dobesedno priklene pred zaslon. K temu pripomore tudi odlična igra, kjer je še posebej treba izpostaviti z vesnama nagrejena Mateja Zemljiča in Timona Šturbeja. Matej je kot rojen za vlogo Andreja. Odigra ga z neverjetno vznesenostjo, v bistvu se je dobesedno zlil z vlogo. Vskaemu njegovmu gibu, vsaki potezi, vsakemu razmišljanju, vsaki mimiki, v bistvu vsemu z lahkoto verjameš. In tudi Timon je v vlogi Želeta prepričljiv. Njegova pojava je tako rekoč pisana za to vlogo. Seveda pa je ob tem treba pohvaliti tudi vso ostalo ekipo, brez katere film ne bi bil tako gledljiv.
Foto: Slovenski filmski center

Za konec pa še konec. Ta se je mene osebno najbolj dotaknil, me je najbolj zadel, tudi po četrtem ogledu filma. Tišina, ki v bistvu prodre vate, ki te popolnoma odpelje, da še enkrat podoživiš celotno dogajnje in se zamisliš. Tišina na koncu je še kako zgovorna in tista prava pika na i Posledicam.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Znanstveni kabaret 2020 (SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, Cankarjev dom, sezona 2019/20)

Ivan Cankar: HLAPCI (SNG Drama Ljubljana, sezona 2017/18)