DAN ZANIKA BESEDE NOČI (Mestno gledališče ljubljansko (MGL): Tisoč in ena noč)


"Dan zanika besede noči" slišimo v predstavi Mestnega gledališča ljubljanskega Tisoč in ena noč. V bistvu gre za muzikal. Prestavi nas v pravljični, a hkrati kruti svet, ki pa ga z lahkoto povežemo s sedanjostjo. To je odlično prikazano z zaključno zgodbo o begunki, ki beži, usoda pa jo ne izpusti. Z lahkoto bi jo umestili med starodavne pravljice, ki se ponavljajo skozi zgodovino. Mi pa se iz nje nič ne naučimo (čeprav stalno poudarjamo, da se moramo nekaj naučiti iz nje). Težko bi bilo na oder postaviti vse pravljice iz te znane zbirke, a lahko rečemo, da so uspeli izbrati tiste prave, tiste aktualne, tiste, ki te resda popeljejo v pravljični svet, a te hkrati postavijo na realna tla.

Foto: Peter Giodani

Glasba, za katero je poskrbel Boštjan Gombač, je božajoča, hkrati pa zelo dobro ponazarja dogajanje na odru, v zgodbi. Orientalski elementi in pripoved nas popeljejo v pravljični svet, zven gonga pa nas vrne v realnost. Čeprav mnogim tujezveneča, lahko celo nevšečna, pa je po drugi strani prijetna, aktualna in dovršena. Z rapom ob koncu pa nas lepo pripelje v današnji čas, ki ga ponazarja zadnja zgodba.

Foto: Peter Giodani

Igra in petje sta odlični. Dinamika govora je primerna zgodbi. Vmes se nasmejemo, se zamislimo ali samo uživamo. Boris Ostan je prava izbira za takšno predstavo, kot tudi Domen Valič in Jernej Gašperin, ki predstavljata mlajšo generacijo, ki so ji blizu drugačne zvrti glasbe. Edina težava pri tem je, da je sam rap na koncu mogoče malo slabše razumljen. Za smeh poskrbi Gregor Čušin. Iskriv, pristen, v vlogi, ki mu je pisana na kožo. Vsekakor pa ne moremo mimo deklet. Viktorija Bencik Emeršič je kot ponavadi v muzikalih suverena, ima odličen glas, ki ga dopolnjuje tudi odlična dinamika govora in igre. Karin Komljanec nas poboža s svojim globljim glasom in stasom. Tanja Dimitrijevska s hitrostjo govora ustvari neko dinamiko, da ne zaspimo. Ana Dolinar Horvat se mogoče še malo lovi, po tem ko je vskočila namesto Nine Rakovec.

Foto: Peter Giodani

"Dan zanika besede noči" - kot nekakšno geslo današnjega časa. Obljube so bile dane, a se jih ne uresničuje. Torej še kako aktualna predstava z aktualnim sporočilo, pa čeprav je stara že skoraj 2000 let. Vredno ogleda, predvsem za ljubitelje dobre glasbe, pravljic in orientalskega pridiha.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Znanstveni kabaret 2020 (SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, Cankarjev dom, sezona 2019/20)

Ivan Cankar: HLAPCI (SNG Drama Ljubljana, sezona 2017/18)